Nieuwe btw-regime maakt sporten duurder

Kabinet komt afspraken niet na.

Het Kabinet  beloofde sporten toegankelijker te maken voor alle Nederlanders, maar komt deze afspraak niet na. Sporters worden de dupe van het nieuwe btw-regime. Tarieven gaan onherroepelijk omhoog, waardoor meer mensen zullen afhaken. 

Sporters zijn de dupe van het nieuwe btw-regime dat 1 januari 2019 in zou moeten gaan. Sportbedrijven worden dan vrijgesteld van btw. Dat klinkt gunstig, maar is het niet. De sportbedrijven moeten de btw die aan hen in rekening wordt gebracht blijven betalen, maar kunnen deze niet langer verrekenen. De btw wordt dus een kostenpost. De miljoenen die dit extra gaat kosten, worden uiteindelijk door de sporters betaald. Vereniging Sportbedrijven Nederland (VSBN), Verzelfstandigde Maatschappelijke Organisaties (VERMO), Werkgeversvereniging WIZZ, NOC*NSF en overige sportbedrijven roepen de Tweede Kamer middels een brandbrief op de btw-maatregel niet door te voeren.

De in het Sportakkoord gemaakte afspraak met het kabinet dat sporten toegankelijker wordt voor alle Nederlanders wordt met deze regeling teniet gedaan. Want sportbedrijven kunnen straks niet anders dan de hogere kosten doorberekenen aan de sportverenigingen en andere gebruikers. Sporten wordt per 1 januari voor veel mensen onbetaalbaar, waardoor meer mensen zullen afhaken. Ook kwetsbare groepen zullen vaker uitvallen. Renovaties, innovaties, vervanging van sportmateriaal en de bouw van nieuwe sportaccommodaties komen op de tocht te staan.

De btw-vrijstelling is bedoeld om ongewenste constructies tegen te gaan bij het verrekenen van btw. De btw-vrijstelling lijkt echter verder te gaan dan noodzakelijk. Om compensatie te bieden is er voor gemeenten een nieuwe subsidie Specifieke Uitkering Stimulering Sport (SPUK) die via het ministerie van VWS loopt. Er is ook een subsidieregeling voor de amateursport. In uitzonderlijke gevallen kan de belastingdienst, na toetsing, organisaties alsnog toestemming geven tot btw-heffing.

Marjon van Vilsteren, directeur SRO en woordvoerder namens de sportbedrijven: “De nieuwe btw- en subsidieregels maken alles nodeloos ingewikkeld. De subsidiepot is niet groot genoeg om daadwerkelijk compensatie te bieden. Sportbedrijven weten niet waar ze aan toe zijn en verkeren in grote (financiële) onzekerheid. En de belastingdienst kan nog geen duidelijkheid verschaffen omdat de wet nog niet is ingegaan. Zo moeten sportbedrijven nu keuzes maken terwijl zij daarvan de impact niet kunnen overzien. Zoals het er nu uit ziet moeten de sportbedrijven wel btw betalen, maar kunnen zij deze niet verrekenen. Dan rest hen weinig anders dan deze kostenstijging door te berekenen aan de gebruikers, dat wil zeggen: de sporters.

“De verschillende gesprekken bij het ministerie van VWS leidden tot nu toe niet tot het afwenden van onheil. Wij kunnen ons niet voorstellen dat lastenverzwaring voor de sport(ers) in Nederland de bedoeling is. Dat is tegen alle afspraken in. Daarom roepen wij de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer op de btw-maatregel voor sportbedrijven uit te stellen en deze te verduidelijken en te vereenvoudigen, of nog beter: af te stellen.”

Haarlem, SRO  diverse lokaties 23-02-2012foto Michael Kooren
Beachvolleybal

Gerelateerde blogartikelen

Nieuws17 jan

Update verruiming van de btw-sportvrijstelling

Per 1 januari 2019 is de btw-sportvrijstelling verruimd. Vanaf dat moment geldt deze vrijstelling niet alleen voor sportverenigingen, maar ook voor exploitanten van sportaccommodaties die geen...

Meer over Update verruiming van de btw-sportvrijstelling lezen

Nieuws14 dec

Gemeente De Bilt en SRO bereiden samenwerking voor

SRO als partij geselecteerd voor beheer en exploitatie drie gemeentelijke accommodaties  De gemeente De Bilt gaat met SRO een samenwerking voor exploitatie en beheer van drie gemeentelijke...

Meer over Gemeente De Bilt en SRO bereiden samenwerking voor lezen

Nieuws26 nov

Vrijwilligers Crackerjacks blij met speciaal shirt

SRO feliciteert Vereniging van het Jaar 2018 70 Vrijwilligers van de Crackerjacks ontvingen gisteravond een speciaal t-shirt. Speciaal ontworpen door Özender Akyol, voor het speciale gegeven...

Meer over Vrijwilligers Crackerjacks blij met speciaal shirt lezen

033 - 4225100

Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Mail mij terug

Wij mailen u zo spoedig mogelijk terug
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.